Gold Touch

KADILJENJE

Ob kliku na posamezno poglavje se vam bo odprla podrobna vsebina:

Kadiljenje je prastara metoda sodelovanja z rastlinami. Iz hindujskih tekstov lahko razberemo, da so kadiljenje poznala in uporabljala že satordavna ljudstva pred  6.000 leti.

Čiščenje z dimom so izvajali v Babilonu, Egiptu, Grčiji, Rimu, Tibetu, Indiji in na Japonskem in Kitajskem. Uporabljajo ga domorodna ljudstva – ŠAMANI, ki jih  pred svojimi delavnicami in obredi uporabljajo za čiščenje in zdravljenje in najvrjetnje smo prav od Indijancev tudi mi posvojili te čudovite snopke žajblja in drugih rastlin.

Naši predniki so sveto kadiljenje opravljali ob vseh večjih praznovanjih koledarskega leta ali pa ob pomembnih osebnih dogodkih in prelomnicah, kot so rojstvo in smrt. S kadilom so odganjali tudi slabo vreme, neurja, kletve, privabljali pa so zdravje, dobro letino, srečo, ljubezn, pogum. Najbolj pogoste namere za katere so se in se še zmeraj uporabljajo kadila so LJUBEZEN, DENAR in ZAŠČITA.

Kadiljenje je bilo vedno prisotno tudi v krščanski cerkvi –to navado smo prevzeli iz poganskih obredov, kjer je vrjetno večina od nas prvič spoznala ta magični vonj kadil. V krščanstvu se ob velikih praznikih in žegnih uporabljala KADILO BOSVELIJE. 

Kadilo naredi v porostoru čarobno vzdušje, energija postane lahkotnejša, prostor postane prijetnejši, ljudje v njem pa bolj umirjeni in zadovoljni. 

Že samo s tem ko prostor fizično pospravimo in poskrbimo za red in čistočo smo naredili veliko, s tem ko pa prostor prečistimo še z dimom pospravimo prostor še na energetskem nivoju, saj z dimom brišemo stare, nakopičene, nepotrebne in negativne čustvene in duševne energije. S tem spremenimo vibracijo prostora in omogočimo pritok nove, pozitivne enrgije. Za vnos nove energije lahko uporabimo npr. eterična olja. Celo znanost dokazuje, da prižgan žajbel in druge podobne rastline kot je npr. brin zmanjšujejo količino virusov in bakterij v zraku. Dim določenih rastlin dobesedno spreminja molekularno sestavo zraka in energije ter jih naredi čistejše in pretočnejše. 

Topel aromatičen dim do odprl kanale za možnost kreiranja tega, kar si želimo: ljubezni, miru, sreče, zbranosti, miru… 

Kadilimo s posušenimi ali svežimi zelišči in smolami (bosvelija, kopal, mira) – le te žgemo ali jih pustimo, da tlijo na ognju. Za kadiljenje uporabljamo školjko ali kakšen drug ognjevaren podstavek.

Goreča zelišk – ogenj, kadilo – zemlja, pero – zrak, školja – voda.

Preden prižgemo kadilo nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, se sprostimo in osredotočimo na namen (da prečistimo prostor in/ali sebe vsega negativnega ter prikličemo vse tisto kar si želimo).

Ko kadilimo prostor začnemo v eni od sob (najbolje v pritličju ali kleti) in jo očistimo tako, da se glibljemo v smeri urinega kazalca (ko sobo prekadilimo okna odpremo na stežaj); v smeri urinega kazalca se gibljemo tudi naprej po sobah in v višje nadstropje. Prekadilimo vse kotičke sobe, nikoli ne izpustimo kotov, kjer se rade ujamejo nagativne energije; odpremo lahko tudi predale in vrata omar, da prekadilimo tudi njihovo notranjost. Medtem ko se s kadilom pomikamo po prostorih, dim skupaj z namero čiščenja usmerjamo s peresom lahko si tudi vizualiziramo nežno, pomirjajočo energijo.

Če kadilimo sebe, je najbolje, da to počnemo zunaj, v mirnem okolju in z bosimi nogami stojimo na zemlji, da se prizemljimo. Kadilimo se oprhani, z umitimi lasmi, saj smo takšni energetsko najbolj pretočni. VODA JE IZJEMNO POMEMBEN ELEMENT ČIŠČENJA.

Naredimo si svoj ritual, ki nam ustreza. Pred začetkom se zahvalimo naravi, da nam je dala ta čudovita zelišča ter prosimo za temeljito čiščenje čustev, misli in telesa. Zahvalimo se tudi sebi, da smo si namenili čudovit obred čiščenja. POSTAVITI MU JE TREBA NAMEN. 

Kadilimo se od zgoraj navzdol in potem še enkrat od spodaj navzgor, okrog selega telesa, dim usmerimo tudi proti očem, ušesom, ustom – najležje bomo to naredili s peresom. 

Na koncu rituala ugasnemo žareč snopek in očitimo uporabljen pribor. Pepel lahko raztresemo po vrtu ali v lonček z rožami, kot izraz hvaležnosti zemlji in materi naravi, za rastline. Okna in vrata pustimo na stežaj odprta, da iz prostora skupaj z dimom odnese nakopičene negativne energije ter v prostor prinese svež zrak, ki ga bomo z pomočjo e.o. dopolnili z novimi energijami.

Rastline vsebujejo energije, ki se med seboj razlikujejo, tako kot mi. Najboljši učinek dosežemo, če izberemo rastlino z vibracijo, ki ustreza našim potrebam. Da bi sestavili učinkovito kadilo, je potrebno poznati moči (vibracije) rastlin, saj so le-te v njih samih in jih s pomočjo ognja (skozi dim) sproščamo.

Sestava in uporaba kadil je sama po sebi umetnost. Žgemo jih zaradi njegovih vibracij med tem pa vizualiziramo. 

Ko pa kadilo sestavljamo si moramo zapomniti – da več ne pomeni vedno boljše. Izberemo le nekaj rastlin, ki ustrezajo našim potrebam ali pa so nas med sprehodom skozi vrt najbolj pritegnila.

Rastline lahko še sveže zvežemo v kadilne snopke, lahko jih prižgemo sveže ali pa jih za kak teden ali dva (odvisno o rastline) pustimo, da se posušijo. Posušimo lahko tudi posamezne dele različnih rastlin in jih, ko so popolnoma suhe zdrobimo v prah. V ognjevarni posodici napolnjeni s peskom ali soljo prižgemo oglje, nato nanj večkrat potresemo manjšo količino kadila.

 

Dobro pa je vedeti, da imajo mnogo lepo dišeče rastline med gorenjem čisto drugačen vonj. Zato naj vas ne preseneti, če vonj kadila ni enak kot sveže rastline. Pomembne so vibracije in ne vonj.